A fost odată ca niciodată… Așa încep poveștile. Așa începe și povestea aceasta care este despre Johann Schaas, omul-poveste, o personalitate remarcabilă. A fost un om de o înțelepciune neprețuită, iar poveștile sale au rămas în inimile celor care l-au ascultat. Cu răbdare și umor fermecător, el a păstrat vie memoria Richișului și a sașilor, oferind o perspectivă unică asupra istoriei și tradițiilor acestui loc minunat.

Johann Schaas a fost ultimul sas din Richiș și a trăit până la vârsta de 90 de ani. A fost cunoscut în tot satul, în țară și peste hotare, fiind căutat de turiști și nu numai, datorită farmecului cu care își spunea poveștile.

Johann Schaas era un mare povestitor, iar cuvintele lui cucereau de la prima rostire. Așezat pe treptele bisericii din Richiș, el împărtășea povești din bătrâni și dezvăluia tainele locului.

De-a lungul timpului, Johann Schaas a văzut locurile în care s-a născut traversate de soldați și tancuri, a asistat la plecarea sașilor la război, la deportarea lor și, în cele din urmă, la exodul lor în Germania înainte de 1990. Aproape toți sașii au părăsit satul, inclusiv copiii lui.

În anii ’80, Johann a avut ocazia să plece în Germania, la fel ca mulți alți sași din România. Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea, el a refuzat să plece. A ales să-și trăiască viața în România. Într-un interviu despre Germania, țara în care trăiesc copiii săi, Johann a spus: „E frumoasă, nu zic nu. Doar că nu e pentru mine. Nu, nu e deloc. Aș muri fără pământul și biserica mea.”

În orice clip video sau fotografie, Johann Schaas râdea. Cei care l-au cunoscut spun că era un om vesel, plin de umor și mereu făcea glume.

Turiștii care ajungeau în Richiș îl puteau găsi adesea în Biserica Fortificată din localitate, unde oferea tururi ghidate. Pe diverse canale online se găsesc prezentări ale sale, impresionând prin naturalețe și faptul că nu recita texte istorice, ci avea răbdare să explice în detaliu aspectele cu adevărat interesante.