Biserica din Richiș – scurtă prezentare

Construcția Bisericii Evanghelice, monument istoric de clasă A, a fost începută în secolul al XIV-lea și finalizată în jurul anului 1451, deși a suferit intervenții în perioadele ulterioare. În primul sfert al secolului al XVI-lea, biserica era deja înconjurată de ziduri fortificate cu caracter defensiv, cu o structură ovală neregulată.

Se cunoaște că a fost construită de un grup de călugări cistercieni francezi care s-au stabilit în Transilvania și se distinge de alte clădiri de cult contemporane prin numărul mare de elemente decorative celtice sculptate.

În jurul anului 1450, în vremea Reformei, coloniștii germani din Transilvania au trecut în mod pașnic de la religia catolică la cultul evanghelic de confesiune augustană. Evangheliștii nu au distrus elementele decorative, ci doar le-au acoperit cu straturi de var, iar acest lucru se făcea în fiecare an, stratul de var atingând în timp o grosime considerabilă.

Abia în 1957, un preot paroh luminat și-a dat seama că se află în prezența unei biserici gotice valoroase, iar credincioșii au început să curețe pereții de numeroasele straturi de var. Astfel, au ieșit la iveală câteva sculpturi destul de originale, chiar și pentru o biserică catolică. Martor la toate acestea a fost bătrânul Johann Schaas, ultimul membru rămas din comunitatea de coloniști germani și fostul curator al Bisericii Evanghelice.