Istoria Richișului

La 5 km de Biertan se află satul Richiş, înconjurat de dealuri terasate pe care, odinioară se cultiva viţa de vie. Richişul este un sat săsesc, aparţine comunei Biertan, comună situată în partea de nord a județului Sibiu.

Atestat documentar pentru prima data la 1283, satul Richis din nordul judetului Sibiu (care apartine astazi de comuna Biertan) era un loc mlastinos, neprimitor, cu o fauna salbatica. Aproape doua secole mai tarziu, pe la 1400, a fost construita biserica din Richis, ce apartinea ordinului cisterian. La 1540, odata cu trecerea la cultul evanghelic-augustinian, locuitorii au vopsit exteriorul bisericii (bogat ornamentat) in alb, astfel incat sa para mai simpla (potrivit religiei evanghelice) si sa nu fie nevoie sa o demoleze.

Cu timpul, satul Richis (cunoscut si ca Richisdorf, Rachisdorf, Rechesdref in dialectul sasesc, Reichesdorf in dialectul german sau Riomfalva in dialectul maghiar) a devenit unul dintre cele mai prospere localitati din zona Mediasului. Doar blazonul ei – un batlan care paseste gratios intr-un iaz nesfarsit, sub un cer la apus – mai aminteste de mlastina de altadata, si casele – de sasii care traiau odinioara in acest tinut.

Richişul a fost un sat bogat (de unde şi numele sau Reichesdorf; in limba germană, reich înseamnă bogat). Măreţia sa se datora vinului nobil obţinut în această zonă. Nobleţea vinului era dată atunci de 3 caracteristici: să fie de calitate, să aibă un gust aspru puternic şi să fie alb.

La Richiş se cultiva Feteasca Albă şi cea Regală, Riesling, Neuburger, Ruländer, Muscat Otonel şi Traminer. Odată cu plecarea saşilor din sat, viile au fost în mare parte abandonate.

La Richiș exista o foarte interesanta basilica gotica veche de peste 500 de ani.

Cum ajungi la Richis

• Daca vii dinspre Sibiu, mergi pe DJ 106 pana in satul Barghis, de unde vei continua drumul pe DJ 141 spre Medias pana la intersectia cu DJ 141B. Acolo virezi la dreapta catre Biertan si ajungi imediat in satul Richis. Distanta este de 67km.
• Daca vii dinspre Medias, mergi pe DJ 141B catre Agnita trecand prin Mosna, pana la intersectia cu DJ 141B – unde virezi la stanga spre Biertan si ajungi imediat in Richis. Distanta este de 22km.